Ja al 2013, a la pel·lícula Her el protagonista s’enamorava de la seva assistent de veu, Samantha. Avui, gener del 2018, encara no ens podem enamorar de Siri (dispositius Apple), Cortana (Microsoft) o Alexa (Amazon), perquè no saben seduir-nos, malgrat que ens coneixen bé. A Star Trek la tripulació parla amb l’ordinador i li dona ordres. A nivell domèstic, a l’Alexa d’Amazon no li podem dir que ens posi a velocitat de curvatura, però sí que ens busqui un lloc per anar a sopar.
La tendència en màrqueting digital per aquest 2018 doncs és clara: pren força la cerca per veu i per tant ens haurem d’acostumar als assistent que ens la faciliten. Segons el blog oficial de Google, el 2020 més del 50% de totes les consultes es faran mitjançant la cerca per veu.
Pel que fa al màrqueting digital, la cerca per veu promet canviar el posicionament orgànic, i cada vegada està més implantada, encara que li falti camí per recórrer. Les possibilitats són diverses i ajudarà a que les recerques d’informació i la comunicació amb els dispositius sigui molt més fluïda, ajudant també als migrants digitals a adaptar-se molt més fàcilment a les TIC.
Cerca per veu no només vol dir mòbil
Associem els assistents de veu a dispositius mòbils perquè ja porten l’opció integrada. Siri a l’IPhone, per exemple. Però no oblidem que podem fer-ne ús als ordinadors, Cortana als Windows i Siri als Mac. I a les consoles de jocs, com la Xbox.
També apareixen altres actors en escena, com l’Echo d’Amazon, un altaveu que serà la porta d’entrada a l’Internet de les coses. Des de l’Echo es pot controlar amb la veu tots els dispositius domètics intel·ligents a més de fer-lo servir per les compres online i el que se’ns acudeixi substituint l’ús del mòbil.
Cerca per veu vol dir conversa natural
En els darrers 15 anys ens hem acostumat a fer demandes per escrit de manera consisa i poc natural. Escrivim a Google Reservar hotel Barcelona. I des del món del màrqueting ens hem acostumat a treballar les nostres respostes d’acord a aquesta premisa.
Cerca per veu vol dir revisar el SEO tal i com l’havíem concebut perquè una vegada superada la fase escrita, veiem que les cerques parlades són molt més complexes i inclouen sempre un context de fons. Aquí entra en joc la Intel·ligència Artificial, o tots aquells recursos que ajuden a esbrinar el context de l’usuari i poder oferir una resposta adequada. Geolocalització, històric de l’usuari, calendari personal… tot ajuda a saber el context en el qual s’està presentant la cerca.
Les cerques de veu són diferents, i els resultats també ho haurien de ser
Per exemple, en una conversa, si preguntem quin preu té un determinat objecte, normalment no estem encara en la fase de voler-lo comprar. Estem simplement informant-nos per tal de poder prendre una decisió en un futur. Per contra, si escribim aquesta pregunta al navegador segurament ja estem disposats a comprar-lo i per tant buscarem propostes de compra immediata.
Per tant hem de saber distingir la intencionalitat de les cerques segons el mètode que s’ha utilitzat i per tant ens obliga a intentar conèixer encara més (si es pot i ens deixen) la manera com els cercadors responen.
Conclusions, com enfoquem la nostra estratègia a la cerca per veu
- El contingut, el més natural possible. Res de nou, doncs. Google ja fa temps que apunta a aquesta direcció. De fet, té un algorisme senser (el Hummingbird) dedicat a la semàntica
- L’estructura de continguts a la nostra web ha de respondre a la intencionalitat de l’usuari. Pensem una vegada més en l’embut de vendes i com oferim el contingut en funció de l’etapa on està situat.
- És indispensable és ser extremadament curosos amb les dades estructurades al backend de la nostra web. Així facilitem molt la feina als navegadors per ser més eficients a l’hora de presentar els resultats.
Per últim, de veritat, un regal: Hey Siri
https://youtu.be/ufBLI6bB9sg