Avui toca parlar d’accessibilitat web

per | 08-11-2018 | Web | 1 comment

El braille un gran pas per l'accessibilitat però no n'hi ha prou

Avui és el Dia Mundial de la Usabilitat. La usabilitat és la disciplina que encara els temes de l’experiència de l’usuari en l’ús de la tecnologia i les eines.

Dins de la usabilitat, cal contemplar un aspecte molt important alhora de fer que les tecnologies siguin universals, que és l’accessibilitat.

Com que el nostre món, a DeMomentSomTres, és una mica digital, ens preocupa molt l’accessibilitat web.

Accessibilitat web per tothom

L’experiència de cada usuari davant d’una web o una app es veu influïda per molts elements:

  • els dispositius que usa,
  • els seus coneixements i experiències i
  • les seves característiques físiques i psíquiques.

Perquè, encara que a priori ens pugui semblar impossible, els discapacitats visuals poden navegar per la web.

Ara bé cal que en la construcció i gestió dels continguts, es tinguin present un seguit de requeriments bàsics per tal que aquest col·lectiu pugui tenir una experiència adequada de la web.

Però, atenció, l’accessibilitat no es restringeix a les persones amb ceguesa, hi ha moltíssims més col·lectius que tenen problemes per utilitzar la web:

  • Què fas si la web dóna senyals sonors que no pots sentir-los?
  • Què fas si l’aplicació et marca les coses amb pampallugues i tu tens problemes de fotosensibilitat?
  • I si t’indica coses amb colors quan ets daltònic?
  • O ho fa amb sigles i paraules extranyes si ets una persona no habituada a l’argot d’aquesta web o disciplina?
  • I com t’ho fas per accedir a la web si el teu dispositiu és un ordinador més vell que HAL?
  • Quina experiència tindràs si pateixes epilèpsia fotosensible en una web amb imatges que canvien de forma compulsiva?

Al final doncs, l’accessibilitat, en una darrera instància és que tots els usuaris d’una web o aplicació en puguin fer l’ús que n’han de fer.

Com definim què s’entén per una web accessible o una app accessible?

Per establir què ha de complir una web per ser accessible, la gent del W3C que estableixen com funciona internet, van constituir un comité anomenat WAI (Web Accessibility Iniciative) per establir les línies mestres de l’accessibilitat en forma de recomanació.

Aquesta recomanació que estableix com ha de ser una web accessible d’acord a la WAI s’anomena Web Content Accessibility Guidelines (WCAG pels amics). Actualment es troba en la versió 2.1.

La WCAG es basa en aquests 4 principis bàsics. Quan un d’ells falla, els usuaris amb discapacitats poden trobar-se amb problemes per tal de poder fer un ús raonable de la web o l’aplicació.

D’acord a aquests principis, una web accessible és:

  1. Perceptible: els usuaris han de poder percebre la informació que es presenta (no pot ser invisible per a tots els seus sentits).
  2. Operable: els usuaris han de poder operar la interfície (la interfície no pot requerir la interacció que un usuari no pugui realitzar)
  3. Comprensible: els usuaris han de poder comprendre la informació i el funcionament de la interfície d’usuari (el contingut o l’operació no poden estar més enllà de la seva comprensió).
  4. Robusta: els usuaris han de poder accedir al contingut a mesura que les tecnologies avancin (a mesura que les tecnologies i els agents d’usuari evolucionin, el contingut hauria de seguir sent accessible)

A més, hi ha diversos nivells de criticitat que es representen per mitjà de les lletres A, AA o AAA. Els A són aquells que són súmament crítics i els AAA són aquells que tenen un impacte relativament menor.

Accessibilitat web i administració electrònica

Cada dia més la relació amb l’administració es produeix per mitjà de dispositius tecnològics més que no pas personals.

I les aplicacions de l’administració s’han d’utilitzar sí o sí i per això han de ser accessibles. No s’hi poden entendre ni permetre discriminacions de cap mena.

Per aquest motiu la Unió Europea va definir una directiva, UE 2016/2102, sobre l’accessibilitat dels llocs webs i les aplicacions dels organismes del sector públic.

Aquesta directriu estableix que totes les webs d’organismes públics que es publiquin després del 23 de setembre de 2018 han de ser accessibles com a molt tard el 23 de setembre de 2019.

Com que adaptar és més difícil, dóna un any més de marge a les webs publicades abans del 23 de setembre de 2018 i el 23/6/2021 hauran de ser accessibles totes les apps d’organismes públics.

El nivell de compliment que s’estableix és el WCAG 2.1 AA que significa que com a mínim s’han de complir els requeriments A i AA.

I el món privat, se n’escapa?

De moment, sembla que sí. La normativa no estableix que les webs del món privat hagin de ser accessibles.

Però volem negar l’accés al nostre eCommerce a un client potencial pel fet que tingui una determinada dificultat per accedir-hi?

És evident que la resposta és basarà en el potencial de compra que tingui aquest usuari i el cost que comporti fer els canvis necessaris per tal de fer-li la web accessible però a priori el propi mercat ens ajudarà a que el món digital privat sigui més accessible.

Per altra banda, cal tenir present que les webs accessibles normalment tenen millor posicionament SEO que la seva equivalència no accessible.

Pel simple fet de ser més estructurades i pensades per a fer-ne un ús fàcil, fa que Google i els seus homònims tinguin major capacitat d’entendre-la i indexar-la correctament.

A més, cal pensar que, com a norma general, és molt més fàcil construir una web accessible que transformar en accessible una web que inicialment no ho és.

De manera que, des de DeMomentSomTres et recomanem que si has de construir una nova web, o escriure una entrada al blog, tinguis en compte l’accessibilitat. Hi sortirem guanyant tots.

Arxius